Omscholen tot docent bij het Clusius via het werk-leer traject

Eigenlijk is het leven van de studenten wel te vergelijken met dat van de zij-instroomdocent. Het is een mix van studeren, lesgeven en dat gecombineerd met de echte praktijk. Ard Kroon spreekt uit ervaring. Hij maakte zelf vijf jaar geleden de overstap van kweker naar docent. Hij geeft nu onder meer bloembollenteelt en gewasbescherming aan studenten van het Clusius College in Hoorn.

Het roer om na 30 jaar bollenteelt

Kroon geeft les aan de school waar hij zelf in 1983 met een diploma vanaf kwam. Hij werd geheel conform de verwachtingen bollenteler, omdat hij zelf van een bedrijf in Breezand komt. Na zo’n dertig jaar gooide hij het roer om. “Ik kwam op een punt waarop ik mij afvroeg of ik het nog wel leuk vond om zo door te gaan. En zo niet, wat ik dan wel leuk zou vinden.” Kroon zette een punt achter het bedrijf en besloot les te gaan geven. “Ik wilde niet mijn hele leven op de trekker zitten en op het land zijn. Ik vond het altijd al heel leuk om stagiairs op het bedrijf te begeleiden en kennis over te dragen en daarom leek lesgeven mij wel wat.”

Werk-leer traject van Aeres Hogeschool

Docent kun je in twee of in vier jaar worden, afhankelijk van je vooropleiding en je doel, onder meer aan de Aeres Hogeschool in Wageningen. Kroon koos voor vier jaar, omdat hem dat meer mogelijkheden biedt. Met het diploma kan hij op mavo, havo, vmbo en mbo terecht. “Je staat vanaf het begin met de nodige begeleiding al zelf voor de klas.”. Sinds 2020 staat Kroon dan ook volledig gekwalificeerd voor de klas in Hoorn.

Nog met één been in de praktijk

“Ik laat nog een beetje bollen telen en ik verhuur de schuren en de grond die bij het eigen bedrijf hoorden. Zo sta ik nog met één been in de sector en hoor ik nog eens wat uit de praktijk. Dat is een mooie combinatie.” Kroon geniet wel van het contact met de studenten en de ondernemers.

De veranderingen van het vakonderwijs waar nu aan gewerkt wordt, maken het volgens Kroon nog interessanter op school. Het Clusius College denkt na over een vorm waarin ook ruimte is voor gastcolleges van kwekers. “Het is nu al heel anders dan de lessen die ik in mijn tijd op school volgde en het wordt nog veel beter.”

Opleiding voor zij-instromers groendocenten via Aeres in Wageningen
Wie vakdocent wil worden, gaat een dag in de week naar de Aeres Hogeschool in Wageningen. Afhankelijk van de achtergrond en het niveau van de aspirant-docent en de wensen van de opleiding waar de docent gaat werken, is een traject van anderhalf tot vier jaar te volgen. Met name voor de zij-instromers wordt maatwerk geleverd. Er wordt didactiek en pedagogiek aangeboden, of juist groen vakonderwijs. Ook is net als op veel andere hogescholen te kiezen voor een getuigschrift pedagogiek & didactiek (PDG). De studenten zonder vak- of onderwijservaring worden in vier jaar tijd klaargestoomd voor het onderwijs. Daarbij staat de student vanaf de start van de opleiding ook zelf voor de klas.