Aan de slag als leraar

Onderwijs is een veelzijdig vak. Je werkt zelfstandig als docent én werkt met collega’s in teamverband. Je staat de hele dag in contact met jonge mensen en je maatschappelijke bijdrage is groot. Dat maakt het vak veelzijdig en complex. Niet iedereen heeft het docentschap van nature in zich. Of je slaagt als leraar hangt mede af van jouw talenten, doorzettingsvermogen, vooropleiding en ervaring. Maar heb je het in je? Dan heb je een prachtige toekomst met een leuke baan in handen. 

Veel gezochte docenten
In de regio Noord-Holland Noord zijn we vooral op zoek naar leraren in taalvakken (Nederlands, Duits, Frans en klassieke talen), Bètavakken (wiskunde, natuur- en scheikunde) en techniek. Heb jij van nature al een passie voor één van deze vakken? Dat komt dan zeker van pas.        

Benieuwd welke stappen jij kan zetten naar het docentschap? Doe de check.

Check!

Ik heb een baan buiten het onderwijs

Heb je nu een baan buiten het onderwijs? En wil je met jouw ervaring en capaciteiten bijdragen aan de ontwikkeling van jonge mensen? Dan is leraar worden misschien iets voor jou en kan je een omscholingstraject starten. Er zijn verschillende wegen die naar het docentschap in het voortgezet onderwijs of het mbo leiden. De duur van je scholing is mede afhankelijk van je vooropleiding, werkervaring en de keuze die je maakt voor het type onderwijs waar je wil werken.

Uitgebreide informatie over de routes en de duur van de opleidingstrajecten vind je op de website van het landelijk Onderwijsloket bij de verschillende routes naar het leraarschap.

Zij-instroomtraject in de regio Noord-Holland Noord
Als je in het bezit bent van een hbo- of wo-diploma kan je in onze regio ook een zij-instroomtraject volgen. Bij een zij-instroomtraject onderzoek je met behulp van het oriëntatietraject of een baan in het onderwijs bij je past. Dit traject duurt ongeveer 6 maanden. Daarna solliciteer je op een vacature bij één van onze scholen. Als zij-instromer sta je direct voor de klas. Je bent in dienst bij een school en volgt naast je werk de opleiding. Wil je weten of deze route iets voor jou is? Lees meer bij praktische informatie of meld je aan voor een informatiebijeenkomst.

Wil je weten welke vaardigheden nodig zijn om als docent aan de slag te gaan en over welke van deze vaardigheden jij (al) beschikt, doe dan de zelftest voor zijinstromers.

Ik ben scholier/student

Heb je altijd al interesse gehad voor een bepaald vak? En vind je het leuk om je kennis met de wereld te delen? Ben je sociaal en kan je je goed inleven in anderen? Dan is het beroep van leraar wellicht bestemd voor jou!

Als je nu in je examenjaar zit van een mbo-4 opleiding, de havo of het vwo is een voltijd lerarenopleiding op het hbo waarschijnlijk de beste keuze. Ben je student aan het hbo of wo en is het einde van je studie in zicht? Dan kun je een éénjarige kopopleiding of een educatieve master volgen.

Uitgebreide informatie over de routes en de duur van de opleidingstrajecten vind je op de website van het landelijk Onderwijsloket bij de verschillende routes naar het leraarschap.

Wil je weten of jouw vaardigheden en interesses passen bij het beroep van leraar doe dan de zelftest.

Informatie over salaris, opleidingen en eventuele tegemoetkomingen lees je op de pagina met praktische informatie.