Het verhaal van zij-instromer Rik Hof, geboren kok en gepassioneerd docent
Rik Hof is naar eigen zeggen kok in hart en nieren. Al op de basisschool wist hij zeker dat hij de horeca in wilde. Best bijzonder voor een jongen uit een familie waarvan niemand in de branche actief was. Na de middelbare school -LTS consumptief- volgde hij op de Hubertus Horecavakschool in Amsterdam de kopklas en daarna ging hij het leerlingwezen in. Hoe sneller hij fulltime in de keuken kon staan, hoe beter. ‘Eén dag in de week naar school en vier dagen werken, ik vond het fantastisch. Mijn enthousiasme heeft er zelfs voor gezorgd dat ik het vierjarige traject in drie jaar heb afgerond. Zo geweldig vond ik het in de keuken. Na mijn eerste fulltime jaar als kok ben ik de opleiding tot leermeester gaan doen. Waarom? Omdat ik anderen wilde helpen zoals ik zelf geholpen was.’
Rik heeft gedurende zijn dertigjarige carrière als kok -waarvan een deel als chefkok- altijd leerlingen begeleid. ‘Ik genoot ervan om de leerlingen te helpen met hun praktijkopdrachten en ook het contact met de scholen vond ik prettig. Toen ik na dertig jaar in de keuken de balans opmaakte en mijn toekomst overwoog, kwam ik door deze ervaring al snel op het pad van het onderwijs. Ook de jobcoach die ik om hulp vroeg, bevestigde de logica van deze richting. Ik had in alle takken van de horeca gewerkt, maar wilde de branche niet helemaal loslaten. Toen ik in de coronaperiode meeliep met de lessen van een bevriende docent horeca op Vonk wist ik het zeker. Ik wilde het onderwijs in.’
In zijn zoektocht naar de kortste weg kwam Rik voor verschillende mogelijkheden te staan. Met zijn mbo niveau 3-diploma kon hij via mbo niveau 4 of via de 21+ toets naar het hbo óf kiezen voor de mbo niveau 4-opleiding tot instructeur. Zijn keuze viel op de laatste optie. Deze eenjarige opleiding legt het accent op het didactische en pedagogische stuk, omdat ervan uitgegaan wordt dat je als student de nodige vakkennis al beheerst. ‘Ik mocht stage lopen op Vonk, kwam na het behalen van mijn diploma op De Viaan in Alkmaar terecht en raakte verknocht aan de doelgroep van deze school. Het is geweldig om deze jongeren te begeleiden, om ze kennis te laten maken met potten en pannen en ze naar hun eerste succeservaringen in de keuken te leiden. Natuurlijk doe ik er ook alles aan om ze te enthousiasmeren voor de horeca. Dat blijft tenslotte mijn branche.’
‘Dit is echt de beste stap die ik had kunnen nemen. Niet alleen vanwege de verandering van twee naar zes weken zomervakantie, meer tijd voor mijn jonge gezin en het prima salaris, maar vooral ook vanwege de voldoening en persoonlijke ontwikkeling. Om het in een metafoor uit te drukken: wanneer je lang in een voetbalelftal speelt en al jaren aanvoerder bent, wordt het op enig moment ook tijd om de taken van de trainer op te pakken.’